tiistai 2. syyskuuta 2014

Mosaiikkilintu

Moi!
Valitsin kirjakseni Ulla Viertolan Mosaiikkilinnun. En ollut kuullut kirjasta tai kirjailijasta mitään ennen. Löysin kirjan kirjastosta, ja se vaikutti mielenkiintoiselta, joten valitsin sen. Pidän fantasiakirjoista, joten tämä kirja oli toivottavasti hyvä valinta.


 


Takakannen mukaan kirja kertoo Oman valtakunnan nuoresta keisarista. Kirja vaikuttaa hieman sekavalta, mutta saa nähdä. Kiinnostava se kyllä varmasti on :)




              14.9.
Hei!
Nyt luettuani noin kolmannesosan kirjasta, on aika kirjoittaa taas tänne. Kirja kertoo Oman valtakunnasta, jota uhkaa kuivuus, koska valtakunnalle elintärkeä joki kuivuu. Päähenkilö on Adulkar, valtakunnan keisari, johon kansa ei ole kovin tyytyväinen, koska häntä pidetään liian nuorena keisariksi. Muistaakseni hän on 15-vuotias.
Kirjassa on paljon juonittelua: hovissa ja armeijan joukoissa on pettureita, jotka saavat juonittua Adulkarin pois keisarillisesta Kolmen kehän kaupungista ja hylättyä hänet autiomaahan. Pidän kirjailijan kirjoitustyylistä paljon: hän kuvailee asioita taitavasti ja kirjoittaa todella hyvin.
Kirja on ollut mielenkiintoinen ja sellainen kuin odotinkin. Henkilöitä on melko paljon ja heillä on usein vaikeat nimet, mikä vaikeuttaa hieman juonessa mukana pysymistä.
Veikkaan, että kirjaa pidemmälle lukiessa paljastuu uusia petoksia ja valtakunnan tila huononee. Sen haluaisin tietää, mihin kirjan nimi "Mosaiikkilintu" viittaa, koska se ei ole vielä selvinnyt. Toivon, että tarina jatkuu yhtä mielenkiintoisena ja yllättävänä.


              28.9
Hei taas!
Kirjastani on nyt neljäsosa jäljellä, joten tulin taas kertomaan siitä lisää. Kirjassa on oikeastaan kaksi päähenkilöä: Adulkar ja Elenja, aatelisneiti jota on koko hänen elämänsä ajan valmisteltu Adulkarin tulevaksi puolisoksi. Kun Adulkar hylätään autiomaahan ja valta vaihtuu, Elenja karkaa äitinsä kanssa pois Kolmen kehän kaupungista kaukaiseen Urhonkasteen linnakkeeseen. Elenjalla on maagisia kykyjä: hän pystyy aistimaan toisten ihmisten tunnetilat. Kaupunkiin asti leviää huhuja oudosta tytöstä, jolla on outoja kykyjä. Samaan aikaan Adulkar on päässyt Rajavuorille, minne hän oli matkustamassa tapaamaan vesihenkeä. Vesihengen sijaan Adulkar löytää Ensimmäiset, kansan joka asuu vuoren sisällä. Hän tutustuu tyttöön, jolla ei ole nimeä mutta tätä kutsutaan Uruhan tyttäreksi. Eräänä päivänä tulva tuhoaa Ensimmäisten asuinpaikan ja samalla koko kansan Uruhan tytärtä lukuunottamatta. Adulkar ja Uruhan tytär, jolle Adulkar myöhemmin keksii nimen Unna Arhunja, lähtevät vaeltamaan ja etsimään tulvan aiheuttajaa. Kirja on edelleen erittäin mielenkiintoinen ja sitä on mukava lukea. Tarina liikkuu hyvin eteenpäin. Nimien määrä ja vaikeus ovat edelleen vähän haastavia. Veikkaan, että Adulkar ja Unna Arhunjaksi nimetty tyttö rakastuvat. En tiedä, palaavatko he Kolmen kehän kaupunkiin. Olen varma, että loppuosa kirjasta on hyvä ja yllättävä.

             2.10
Terve!
Sain luettua kirjani loppuun. Aluksi pitää sanoa, että yhtä juttua en ollut tajunnut. Tämä kirjahan on siis kirjasarjan ensimmäinen osa. Kun kirjaa oli n. 20 sivua jäljellä, aloin miettiä, miten kirja muka loppuu, sillä juoni oli vielä kesken! Noh, Mosaiikkilintu on kolmiosaisen kirjasarjan ensimmäinen osa. Aion varmasti lukea seuraavatkin osat, sillä kirja oli hyvä lukuelämys. Kerron nyt kuitenkin tämän kirjan lopusta. Entinen keisari Adulkar ja Unna Arhunja (lyhyemmin Unna) tapaavat viimeinkin muita ihmisiä: vanhan sotilaan Mudin. Unna on sairastunut ja Mudin avulla hänet saadaan parempaan kuntoon. Kolmikko lähtee kohti Kolmen kehän kaupunkia. Perillä Adulkar ja Unna onnistuvat livahtamaan teatteriseurueen mukana keisarin palatsiin, missä he osallistuvat teatteriseurueen näytelmään. Kesken keisarinnalle tarkoitetun esityksen sotilaat nappaavat kaikki seuruelaiset kiinni. Adulkar ja Unna onnistuvat pakenemaan keisarien hautaholvistoon, josta he yllättäen löytävät keisarillisen untennäkijän, Narkun, joka oli yksi pettureista. Salakäytävää pitkin he löytävät tien uuden keisarin huoneeseen. Yhtäkkiä keisarinna tulee huoneeseen ja myrkyttää keisarin, miehensä. Adulkar, Unna ja Narku näkevät tämän tapahtuman seinänraosta. He karkaavat pois ja menevät takaisin Mudin luokse. Adulkar jättää Unnan Mudin ja Narkun hoiviin ja lähtee pois. Sitä, minne hän lähtee, ei kerrota. Pian Mud ja Narku tajuavat Unnan olevan raskaana. Kirjan lopussa Urhonkasteen kapinalliset solmivat rauhan keisarinnan kanssa. Aivan viimeinen luku kertoo ihan toisenlaista tarinaa lapsista, joiden vanhemmat on tapettu keisarinvastaisuudesta. Heidän joukossaan on kaksi tyttöä, joiden arvelin olevan Elenjan lapsia. Seuraavassa kirjassa heistä kerrotaan kai enemmän. Pidin kirjasta paljon ja aion tosiaankin lukea seuraavatkin osat. Kirjan hahmoihin pystyi eläytymään. Alussa Adulkar vaikutti hyvin rasittavalta tyypiltä, mutta tarinan edetessä hänestä tuli vastuuntuntoisempi ja aikuismaisempi. Tämä johtuu Unnasta, josta Adulkar joutui huolehtimaan. Kirja myös varoittaa siitä, miten voi käydä, jos on liian vallanhimoinen.
 Lause "Petoksen, kasvamisen ja uskollisuuden tarina" tiivistää kirjan mielestäni hyvin.

4 kommenttia:

  1. Hieno löytö... Mosaiikkilintu on parhaita lukemiani suomalaisia fantasiakirjoja. Terv. opettaja

    VastaaPoista
  2. Mistäköhän se kirjailija on repiny nimet? xD (mainitsit vaan yhden mutta anyway) Mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta, vois harkita sen lukemista :)

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa sellaiselta kirjalta mistä voisin tykätä :D

    VastaaPoista
  4. Lue, Emilia! Veikkaan, että pidät. Kirja on juuri sellainen, kuin Noora sanoo. Itsekin olin ihan järkyttynyt, kun kirja yhtäkkiä loppui kesken kaiken.

    VastaaPoista