lauantai 6. syyskuuta 2014

Katja Kallio - Kuutamolla



Hei.
Valitsin kirjan Kuutamolla Katja Kalliolta. En ensin valinnut kyseistä kirjaa, mutta lukiessani aiempaa kirjaa tajusin, että se ei sopinut minulle. Siispä otin äitini kirjahyllystä tämän kirjan. Odotan kirjalta juuri sitä mitä takakansitekstissä sanotaan, eli romanttista komediaa. En yleensä lue tämäntyyppisiä kirjoja, mutta nyt teen poikkeuksen. Kirjailijaa en tunne ja kirjasta tiedän vain sen, että se tulee sisältämään monenlaisia suhdekoukeroita ja että siitä on tehty elokuva. Katsotaan mitä tästä tulee. 

 13.9.2014

Hei jälleen. Nyt olen lukenut noin neljänneksen kirjasta.
Kirja kertoo kolmikymppisestä Iiris Vaarasta joka työskentelee kirjakaupassa. Hän rakastaa elokuvia ja on opetellut niistä monia repliikkejä ulkoa käyttäen niitä eri tilanteissa ja hän kuuntelee vanhaa jazz-musiikkia.
Kirja sijoittuu tietääkseni pääkaupunkiseudulle. Iiris on alussa juuri eronnut miesystävästään Markosta ja rypee itsesäälissä. Vähitellen hän alkaa muistella miten tämä kaikki tapahtui ja palataan kolmisen vuotta taaksepäin siihen aikaan, kun hän tapaa tämän hurmaavan sudenhymyisen Markon.
Kirjan kuvailu on erittäin yksityiskohtaista. Siinä saa tarkan kuvan eri tapahtumapaikoista, joten päässä pystyy hyvin kuvittelemaan eri tilanteet. Kuitenkin, jos lukee puoli sivua kuvailua yhdestä puutarhasta, tekee jo mieli jatka itse tarinan lukemista.
Kirjan alku oli erittäin hidas. Siinä sai tarkasti kuulla kuinka toimintakyvytön ihminen voi olla eron seurauksena. Se sai itse tarinan alkamaan kohtalaisesti, mutta mielenkiintoista luettavaa se ei ollut. Kun päästiin kirjan ajassa taaksepäin, kirjan lukemista halusi itsekin jo jatkaa.
Epäilen, että kirjassa tullaan kuvaamaan Iiriksen ja Markon suhde alusta loppuun ja sitten palataan nykyaikaan, jossa Iiris yrittää jatkaa elämäänsä kirjakaupassa ja vähitellen mahdollisesti hyväksyy yksinäisyytensä. 
Tässä oli kaikki tällä kertaa, jatkan lukemistani. 

27.9.2014 

Tervehdys. Olen nyt lukenut kirjaani puoliväliin saakka ja nautin tämän lukemisesta sivu sivulta enemmän. Markon ja Iiriksen suhde käytiin melko pikaisesti läpi, mutta olen ilahtunut siitä, sillä tämänhetkinen kerronta on viihdyttävää luettavaa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen ihan oikeasti nauranut ääneen jonkin kirjan tapahtumille. Iiris sekoilee eronjälkeisessä elämässään ja yrittää tehdä Markon mustasukkaiseksi, vaikka Marko ei olisi lähimaillakaan. Iiriksestä on tullut paljon mielenkiintoisempi ja temperamenttisempi henkilö ja haluan jo lukea hänen seuraavista päähänpistoistaan. Olen kirjaa lukiessani mietiskellyt, että miksi pidän Iiriksestä niin paljon, vaikka hän on kuin kuka tahansa meistä. Ymmärsin, että se johtuu juuri siitä, että hän on niin samaistuttava henkilö. Vaikka en ole koskaan kohdannut samanlaisia ongelmia kuin Iiris, pystyn silti ymmärtämään häntä ja hänen reaktioitaan. 
Kirjasta itsestään minulla ei ole paljoa uutta kerrottavaa sen tarkemmin, mutta tästä on hyvä jatkaa. Loppua piti jo vähän arvuutella tässä vaiheessa, mutta olen yhä samaa mieltä, että pienten harhailujen jälkeen Iiris pääsee yli erostaan.
On aika suorittaa pieni loppukiri lukemiselle, mutta se kyllä onnistuu. Kirjoittelen sitten silloin lisää. 

28.9.2014

Heipä hei. Innostuin aika roimasti lukemisesta ja luin sitten kirjan loppuun päivässä. Kirjassa tapahtui niin paljon käänteitä ja uskomattomia asioita, että olin aivan pyörryksissä lukiessani sitä. Pääasia on, että Iiris päästi vihdoin irti Markosta, ja parhaalla mahdollisella tavalla. Eli sanoen asiat Markolle suoraan ja vielä hänen naisystävänsä edessä. Tunsin valtavaa voitonriemua ja luin sen sivun moneen kertaan. 
Tässä tapahtui paljonkin kaikkea muutakin, mutta tietääkseni viimeisessä päivityksessä piti kertoa yleiskuva kirjasta eikä selittää kaikkea tarkkaan, joten menen vaan suoraan tehtävänantoon.
En voi vieläkään uskoa kuinka paljon tunteita kävin läpi alle 300:ssa sivussa. Nauroin, itkin, tunsin ylpeyttä, vihastuin, pelästyin, järkytyin ja rakastuin. Ilman äidinkielen kirjatehtävää en olisi ikinä edes harkinnut lukevani suomenkielisten kirjailijoiden tuotoksia. Nyt olen iloinen, että valitsin tämän kirjan. Kirja oli hauska ja erilainen kokemus. Olen normaalisti painottunut fantasiaan, mutta nyt myös draama ja komedia varmasti kuuluvat valikoimaani. Ylipäätään suosittelen kirjan lukemista.
Tämän jälkeen aion tutkiskella Katja Kallion muutakin tuotantoa ja jatkan lukemisiani. Pöydälläni lukemista odottelee jo pari kirjaa, joten menen niiden pariin.

3 kommenttia:

  1. Lukupäiväkirjasi palauttaa hyvin mieleen tämän kirjan. Muistan myös tuskastuneeni kerronnan hitauteen. Muistaakseni vauhti kyllä kasvaa kirjan edetessä.

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa hyvältä kirjalta, ehkä itsekin innostun lukemaan sen. :)

    VastaaPoista
  3. Ihanaa, että löysit kirjan, joka herätti tunteita!

    VastaaPoista